Sirp - för hållbara investeringar och sparande

Hållbara investeringar

Sirp är en sida med tips och information för dig som vill investera och spara hållbart för att uppnå så goda ekonomiska förutsättningar som möjligt. Ett hållbart sparande är när pengarna placeras i bland annat diverse hållbara fonder och aktier. För att dessa fonder och aktier ska få klassas som hållbara måste de uppfylla vissa krav inom områden som etik och miljö. Det är inte vilka företag som helst, utan företag som noga har granskats för att säkerställa att de arbetar för en bättre planet.

Många är rädda för att göra hållbara och gröna investeringar i tron om att det ger lägre avkastning. Det finns mycket liten sanning bakom detta påstående. Det finns många hållbara alternativ som har en bättre kurs än många fonder och aktier som inte är hållbara. Om ett företag är hållbart eller ej är inte den största frågan när det kommer till hur kurvan går. Däremot är det allt fler och fler företag som anpassar sig i hopp om att få sin aktie klassad som grön eller hållbar eftersom att många endast vill investera i hållbara aktier och fonder.

Spara hållbart

Långsiktigt sparande är viktigt. Det är viktigt att ha en buffert ifall något oväntat händer samt att ha kapital för framtiden. Det är även bra att investera sina pengar på olika sätt för att inte binda hela kapitalet i ett och samma ställe. Och trots att vi är emot att spara pengar på ett vanligt sparkonto så kan det faktiskt vara bra att ha en liten summa av pengarna där. Detta är för att det vanligtvis är förknippat med en avgift att ta ut pengar från en fond eller en aktie. Handlar det då bara om att du behöver lite extra pengar en månad så kan det vara bra att ha en liten del av pengarna på ett vanligt sparkonto. Men resterande pengar bör definitivt investeras hållbart.

Det kan vara svårt att veta vilka som är de bästa investeringarna. Därför har vi tagit fram guider till dig där förhoppningen är att hjälpa dig framåt och för att komma igång med hållbart sparande. För dig som känner att du har mycket tid att lägga på att handla med aktier och läsa på om hur det fungerar så kan det bli mycket överskott av pengar från aktiehandel. Har du däremot inte tänkt att du ska bli någon börshaj utan bara vill förvalta och investera dina pengar väl så är hållbara fonder ett ypperligt alternativ.

I en hållbar fond kommer dina pengar att växa. Fonder har för det mesta en stabil tillväxtkurva över åren, vilket gör det till ett mycket säkert sätt att investera pengar. Det är sällan en fond går ner över lång tid. Det finns nästan alltid ett par aktier i fondportföljen som isåfall räddar upp fonden. Det betyder att du med gott samvete kan placera dina pengar i en fond utan att behöva göra något förens det har blivit dags att plocka ut pengarna.

På Sirp går vi igenom vad hållbara fonder är, hur du kan investera etiskt och listar några populära fonder som har haft stark och stabil tillväxt de senaste åren. Allt för att hjälpa dig i ditt sparande, så att du kan tjäna pengar med gott samvete i hållbara, etiska och miljövänliga investeringar.

Blogg

Så kan du spara pengar på mat

I den här artikeln ger vi dig ett flertal kompakta och innehållsrika tips gällande hur du kan spara pengar på mat.

 

20 tips för att spara in pengar på mat

  1. Ta del av reklambladen. För att se vilka varor som reas ut.
  2. Gör en inköpslista och följ den. Så att du inte väljer att genomföra dyra impulsköp.
  3. Använd rabattkuponger. Digitala rabattkuponger delas ut av bland annat Lidl.
  4. Använd miniräknaren på din smartphone. För att hålla dig inom den uppsatta budgeten.
  5. Handla hos stora matbutiker. Det är vanligt förekommande att större matbutiker erbjuder lägre priser.
  6. Kartlägg prisnivåerna på de varor du köper frekvent. För att du ska få vetskap om vilka butiker som säljer dessa varor för de lägsta priserna.
  7. Handla inte när du är hungrig. Främst då det finns en överhängande risk att du köper onyttiga varor på impuls.
  8. Handla nyttiga produkter. Det är betydligt mer kostnadseffektivt att äta bananer i stället för godis.
  9. Skaffa ett kreditkort för mat. Exempelvis ett Mastercard kreditkort, som ger dig bonus samt rabatter hos en specifik butikskedja.
  10. Köp rätt produkt vid rätt årstid. Det är exempelvis vanligt att clementiner är särskilt billiga strax efter nyår.
  11. Köp djupfryst mat. Då djupfrysta produkter i många fall är billigare än färska produkter.
  12. Köp inte varor på perfekt plockhöjd. Handla varor som återfinns högt upp eller långt ned i butikshyllan, då butikerna i regel har låga marginaler på dem.
  13. Köp mat med kort datum. Ett flertal stora matkedjor väljer att sänka priset på varor som närmar sig sista förbrukningsdatum.
  14. Köp varor i butikens märke. Både ICA och Coop erbjuder billiga produkter i deras egna varumärken. Deras produkter är lika näringsrika som de dyra märkesprodukterna.
  15. Lägg märke till jämförpriset. Om exempelvis en läsk kostar 12 kronor per liter, då är det enkelt att jämföra hur mycket läsk man får för pengarna.
  16. Handla i bulk. Om du köper stora förpackningar med exempelvis toalettpapper så sparar du pengar.
  17. Ta med en egen bärkasse. En bärkasse kostar i regel sex kronor styck, och även påsarna av kartong är dyra.
  18. Pruta om du handlar mat på en marknad. För att få ta del av ett lägre pris.
  19. Köp inte färdigrätter. Det är mer kostnadseffektivt att tillaga mat själv från färska råvaror.
  20. Köp mat på burk. Hållbarhetstiden är lång, och priset då betalar är lågt.

 

Tips: Det är även lönsamt att investera i solceller.

 

Nu har vi bistått dig med 20 spara pengar på mat-tips, som vi hoppas att du tycker är behjälpliga för att du ska kunna handla billigt. Om du vill bistå med ett eget tips, skriv gärna några rader i kommentarsfältet.

Tre etiska banker som tar ansvar

Svenska banker investerar pengar i företag som bland annat skövlar regnskog samt kränker ursprungsbefolkningens rättigheter. Men läget har faktiskt förbättrats. Även om många svenska storbanker missköter sig så tar de samtidigt stora steg för att tillämpa en mer hållbar utveckling inom banksektorn.

I den här artikel ska vi dock inte prata om banker som missköter sig, utan banker som tillämpar ett etiskt förhållningssätt i hela sin verksamhet.

 

De 3 mest etiska bankerna i Sverige

  1. Ekobanken: Sveriges mest etiska bank.
  2. Jak Medlemsbank: Nästan lika etisk som Ekobanken, men betygsätts dock lägre inom öppenhet och ansvar.
  3. Swedbank: Den mest etiska svenska storbanken.

Nedan pratar vi mer om de banker som precis nämnts i större detalj.

 

1. Ekobanken är Sveriges mest etiska bank

Som Financeguide poängterar är det Ekobanken som är den svenska bank som presterar bäst när det kommer till hållbarhet och etik. Ekobanken investerar inte i vapenhandel, de står upp för ett gott djurskydd och de motverkar även skatteflykt.

Ekobanken utför dessutom åtgärder för att kunna minska den globala uppvärmningen. För att exemplifiera detta använder de sig enbart av förnybar energi i sin egen verksamhet, och de klimatkompenserar även sina flygresor. Ekobanken lånar inte heller ut pengar till företag som kan förknippas med fossil energiframställning.

Nedan får du ta del av utvalda kategorier från det etiska index som Financeguide har tagit fram. Ett högt värde är alltid eftersträvansvärt.

 

JAK Medlemsbank enligt ett etiskt index

  • Mänskliga rättigheter: 100 %
  • Klimatförändringar: 98 %
  • Jämställdhet: 100 %
  • Skatteflykt: 100 %
  • Öppenhet och ansvar: 88 %

 

2. JAK Medlemsbank presterar högt inom alla kategorier

JAK Medlemsbank är en etisk bank som presterar utmärkt när det kommer till att ta hänsyn till mänskliga rättigheter, klimatet samt att tillämpa ett arbetssätt som främjar jämställdhet. JAK Medlemsbank presterar perfekt eller nästan helt perfekt inom alla mätbara kategorier förutom en: Öppenhet och ansvar, där de enbart har ett resultat på 68 av maximala 100.

I jämförelse med storbankerna är dock både JAK Medlemsbank samt Ekobanken helt oslagbara när det kommer till att tillämpa ett etiskt förhållningssätt.

 

JAK Medlemsbank enligt ett etiskt index

  • Mänskliga rättigheter: 100 %
  • Klimatförändringar: 95 %
  • Jämställdhet: 100 %
  • Skatteflykt: 100 %
  • Öppenhet och ansvar: 68 %

 

3. Swedbank är den mest etiska storbanken

Swedbank presterar jämförelsevis dåligt, men är samtidigt den svenska storbank som är mest etisk. Swedbank är särskilt inkompetenta när det kommer till att ta ansvar för djurrätt, klimatförändringar samt jämställdhet.

Men de presterar dock desto relativt väl inom ett flertal områden såsom arbetsvillkor samt mänskliga rättigheter.

 

Swedbank enligt ett etiskt index

  • Mänskliga rättigheter: 89 %
  • Klimatförändringar: 55 %
  • Jämställdhet: 61 %
  • Skatteflykt: 63 %
  • Öppenhet och ansvar: 54 %

 

Banker i Sverige och dess förbättringsområden

Svenska banker presterar i regel dåligt inom följande kategorier, där det finns ett rejält utrymme för bättring.

Djurskydd: SEB, Danske Bank och Skandia är tre svenska banker som bland annat tillåter att djur i livsmedelsindustrin hålls i extremt begränsade miljöer.

Gruvor: Länsförsäkringar och Handelsbanken samarbetar med gruvbolag som bidrar med en enorm miljöförstöring.

Skatteflykt: SEB och Danske Bank hjälper sina kunder att undvika att betala skatt i de länder där de är verksamma. Skatteflykt är inte olagligt, men Financeguide anser att det är oetiskt.

 

Låna pengar på ett etiskt sätt

Låneportalen Enklare, som du kan läsa om här, samarbetar endast med kreditinstitut som både tänker och investerar hållbart samt värnar om sina anställda. Då låneportaler samarbetar med flera kreditinstitut är det viktigt att även de tar ansvar för att tillämpa ett etiskt förhållningssätt.

4 sätt att undvika en skuldfälla

Många svenskar har hamnat i en skuldfälla, som de har svårt att ta sig ur. Men genom att skapa en budget, att samla dina lån, att betala dina räkningar i tid samt genom att leva sparsamt kan du minimera risken för att hamna i en skuldfälla från första början.

 

1. Utforma en budget och håll dig till den

Det bästa sättet att undvika en skuldfälla är att inte låna några pengar överhuvudtaget, och såvida intäkterna överstiger utgifterna slipper du det. För att detta förfarande ska vara hållbart över tid är det en bra idé att skapa en budget, vari du anger ekonomiska mål som sträcker sig över en månads tid.

Om du är nyinvigd gällande att skapa och hålla dig till en budget, sätt till en början upp enkla mål som du vet att du klarar av att uppfylla. Dessa mål kan exempelvis innefatta att begränsa månadsutgifterna för biobesök, restaurangbesök samt kostnader för alkohol eller tobak.

 

2. Ta inga onödiga lån

Ta inga nya lån för att täcka äldre krediter. Lån kostar alltid pengar, och den ränta-på-ränta-effekt som uppstår gynnar inte dig, utan långivaren. Om du har många mindre lån är det en bra idé att samla dessa till ett större lån. Den största fördelen med detta är att den totala räntan sänks, vilket innebär en kostnadsbesparing.

Förfarandet att samla mindre lån för att täcka samtliga krediter med ett större lån kallas för samlingslån. Samlingslån medför förutom en kostnadsbesparing även en signal som vittnar att du har koll på din ekonomi, vilket alla kreditgivare betraktar som ett ekonomiskt hälsotecken, som medför att du har än mer potential att pruta på din räntesats.

Du ska även tänka på att samla de dyraste smålånen först hos låneförmedlare likt Sambla.se. De kan även hjälpa dig med att sammanfoga alla mindre lån till ett större lån, vilket är det mest förmånligaste förfarandet.

 

3. Betala dina räkningar i tid

Mobilräkningar, hyresavier, bensinräkningar, elräkningar och trafikskatter. De löpande avgifterna är ofta påtagliga samt många till antalet, vilket kan medföra att somliga har svårt att betala dem. En obetald räkning medför alltid en meravgift i form av en påminnelseavgift, som maximalt kostar 60 kronor.

Utöver detta kan andra kostnader göra sig gällande, såsom inkassoavgift samt avgift till Kronofogden. Mer specifikt kan en snöbollseffekt skapas, där räkningens ursprungliga kostnad tillslut är en droppe i havet i jämförelse med en total kostnad som påförs dig.

Om du inte har råd att betala en specifik räkning; låna pengar av familj eller vänner, och använd även gärna autogiro så att du inte av misstag glömmer att betala dina räkningar.

 

4. Tillämpa ett sparsamt leverne

Du kan bland annat investera i vattenkraft eller solceller, men det här stycket handlar om att investera i sig själv och sitt leverne. En överdriven konsumtion kan bidra till att du hamnar i en skuldfälla som du har svårt att ta dig ur. Du måste inte ha den senaste mobiltelefonen eller bilmodellen bara för att grannen eller kollegan valt att investera pengar i ting som minskar i värde.

Tänk som en investerare – och låna aldrig pengar till konsumtion. Närmare bestämt ska du alltid fundera på huruvida det du köper ökar i värde eller inte. Att spara pengar i aktier, via exempelvis Avanza, är en god idé; dels för att du får en bättre ekonomi, och dels för att det är spännande att följa aktiernas värdeutveckling.

Om du har en utdelningsaktie får du dessutom pengar tillbaka årligen, helt utan att du behöver göra någonting. Att handla med aktier är dock förknippat med en viss risk, så investera bara pengar som du har råd att avvara.

5 nyckeltal och faktorer att begrunda innan du investerar

aktier

Att investera i aktier är inte så svårt som man kan tänka sig. Det viktiga är att man har koll på diverse siffror och nyckeltal. Nyckeltalen är som nycken till förståelse för bolaget och aktiernas värde. Dessa siffror brukar vanligtvis finnas presenterade där du väljer att köpa dina aktier. Vissa tal är viktigare än andra att hålla koll på för att få en bra värdering av aktien. Utifrån vad målet är med aktierna, till exempel om du vill att de ska öka långsamt men säkert eller om du är ute efter en större risk och mer vinst, så ska du kolla på olika faktorer hos aktien. Dessa fem nyckeltal och faktorer bör du tänka på innan du handlar aktier.

 

1. Bolagets ROE-tal ger dig insikt i avkastningen

ROE står för Return On Equity och är ett nyckeltal som visar hur mycket avkastning bolaget har på sitt kapital. Talet berättar hur mycket vinst företaget går med sett till hur mycket kapital de har, vilket även är den summan som aktieägarna har köpt aktier för.

ROE-talet fås genom att man dividerar bolagets vinst, efter skatt, med det egna kapitalet. Siffran anges i procentform och är ett mått för att se hur bolaget kan förvandla investeringspengar till ren vinst. ROE-talet bör vara högt för att investeringen ska vara bra, men det är viktigt att även ha koll på bolagets skuldsättning då denna siffra kan förändra ROE-talet väsentligt.

 

2. Håll koll på det viktiga P/E-talet

Nyckeltalet P/E står för Price/Earning. Det räknas ut genom att ta aktiens pris och dela det med vinsten per aktie. Med hjälp av ett PE-tal kan man också räkna ut vad bolaget är värderat till. Det görs genom att ta P/E-talet gånger vinsten.

P/E-talet kan med fördel användas för att se om ett bolag är lågt värderat sett till den faktiska vinsten. Det kan även användas för att jämföra olika bolag inom samma bransch. Är P/E-talet över 20 är det stor risk för att priset kommer gå ned. Är nyckeltalet P/E under 10 är det vanligtvis lågt prissatt.

Se upp för P/E tal som är på den beräknade vinsten då dessa endast är gissningar. Det P/E talet man ska gå efter är det som är gjort på bolagets faktiskt vinst från förra året.

 

3. EV/Sales och P/S indikerar företagsvärdet

EV/Sales och P/S är ett mått på hur marknaden värderar aktien. Siffran på EV/Sales får fram genom att ta företagsvärdet delat med försäljningen. På P/S får man siffran genom att ta börsvärdet, istället för företagsvärdet, och dividerar det med försäljningen. Ett annat sätt att få fram P/S på är att ta P/E-talet och multiplicera det med vinstmarginalen. P/S kan användas som ett komplement till P/E ifall P/E-talet är negativt.

 

4. Aktiens volatilitet

Volatilitet är ett riskmått och indikerar hur mycket priset på aktien rör sig upp och ner. Hög volatilitet ger chans till stora kapitalvinster, men även förluster. En aktie med hög volatilitet sjunker och stiger kraftigt. Har man aktier som har hög volatilitet är det vanligt att man arbetar mer aktivt med köp och sälj. Man köper när priset är lågt och försöker pricka in att sälja när priset är högt.

En aktie med låg volatilitet pendlar inte lika mycket i pris. Den aktien har en jämnare kurva och innehar en lägre risk. En aktie med låg volatilitet är bra för den som har tänkt att investera långsiktigt i aktier och vill ha en stabil ökning utan den höga risken.

 

5. Dina egna åsikter och värderingar

Det är inte bara nummer och nyckeltal som ska klaffa för att det ska kännas bra att köpa en aktie. Även magkänslan säger sitt och det kan vara bra att lyssna på sina egna känslor. Detta gäller även när det kommer till hållbara investeringar. Är det viktigt för dig som person med hållbarhet och miljö – så kommer det inte att kännas bra att investera i en aktie från ett företag som inte arbetar hållbart. Åsidosätt inte din egna moral och värderingar bara för att nyckeltalen ser bra ut för en viss aktie.

Hållbara investeringar

Hållbara investeringar betyder i sin korthet att man investerar i företag som är hållbara. Det kan till exempel handla om att företaget arbetar mycket med frågor för miljön eller arbetar med ett projekt som gynnar utsatta människor. Man kan säga att det är lite som att företaget är rakryggat och gör bra saker får oss människor och för världen.

 

Ohållbara saker kan vara hållbara

Man ska inte döma ett företag direkt. Faktum är att saker som vi generellt ser som ohållbara faktiskt kan vara hållbara, eller åtminstone att företaget jobbar på ett så hållbart sätt om möjligt.

El och bilar är två bra exempel på detta. Det är två saker som generellt inte är hållbara eller bra för miljön. Men det är saker som vi människor behöver för att kunna leva det livet vi människor gör idag. Det företagen gör då för att arbeta hållbart är att de till exempel skapar elbilar eller använder återvunna material. Och när det kommer till företag som arbetar med el kan de rikta in sig på grön el som solenergi eller vindkraft. Är du intresserad i hur du gör för att investera, så kan du läsa mer om hur man investerar i vindkraft på sparapengar:s hemsida.

 

Vad är hållbara investeringar?

Det är vanligt att folk tror att hållbara företag är företag som direkt arbetar för hållbarhet. Till exempel företag som aktivt arbetar med miljöfrågor, men även andra företag kan anses vara hållbara investeringar. Att även ohållbara saker kan vara hållbara investeringar försvårar detta lite. Det gäller även åt det andra hållet vilket betyder att saker kan verka hållbara till ytan, men de är egentligen inte det. Dessa faktorer försvårar när man vill göra hållbara investeringar.

 

investera

 

Viktigt med hållbara investeringar

Det är viktigt att fler människor börjar tänka på att investera hållbart. Detta för att det är de hållbara företagen som kommer hjälpa till att göra världen till en bättre plats. Vi behöver inte fler företag där personalen arbetar under dåliga förhållanden eller företag med extremt höga utsläpp. Dessa företag bör undvikas i all möjliga mån. Både för dig som konsument, men även när du vill placera och investera dina pengar. Och du behöver inte vara rädd för att hållbara investeringar skulle vara mindre lönsamma, för det är inte alls sant.

 

Låt en fondförvaltare göra jobbet åt dig

När det kommer till att göra hållbara investeringar måste man läsa på en hel del om företaget i fråga för att få fram om de verkligen är hållbara. Ett annat enklare alternativ är att investera i fonder som är hållbara. Det innebär att en fondförvaltare har gjort jobbet åt dig i att hitta företag som arbetar på ett hållbart sätt. Du kan lita på att dessa företag är hållbara på olika sätt.

Inom dessa fonder brukar det dessutom finnas olika steg. Så bara för att du investerar hållbart betyder inte det att investeringen har låg volatilitet. Beroende på vilken förvaltare du väljer så brukar det vanligtvis finnas tre olika steg i hur volatil fonden är. Det betyder att det finns hållbara fonder som har hög risk och även chans till hög utdelning.

Investera i vatten

investera i vatten

Vatten är en fantastisk resurs som är livsnödvändig för att vi ska kunna leva. Vi behöver dricka vatten för att kunna överleva. Men vatten är även bra till andra saker. Haven ger oss omkring 50 procent av syret vi andas. Det har dessutom en svalkande effekt på jorden, som skulle vara en betydligt varmare plats utan haven och sjöarna.

Vatten är inte bara livsnödvändigt för oss människor och våran överlevnad, utan även djuren och alla växter i naturen. Till och med en kaktus behöver vatten lite då och då. Utan växter och djur skulle vi inte kunna leva eller ha någonting att äta. Vatten är bland det viktigaste vi har på jorden.

 

Investera i vattenkraft

Vatten är som sagt var bra till mycket och man kan till och med utvinna energi av vatten. Vattenkraft är en typ av källa för förnybar el. Det är el som är fossilfri och knappt lämnar några klimatavtryck på jorden.

Det finns många elbolag som har grön el som inkluderar vattenkraft men också el som utvinns från solceller, och vindkraft. Dessa är hållbara investeringar då de gör våran jord en tjänst. Det byggs mer och mer förnybara källor för el och de är på uppgång. Därför är det en bra tid för att investera i vattenkraft.

Det går att investera i utbyggnation av vattenkraft, eller i ett elbolag som använder sig av vatten. Det finns även hållbara fonder där en fondförvaltare har samlat olika aktier inom vattenkraft.

 

Investera i rent dricksvatten

Det går även att investera i andra former av vatten, och inte bara vattenkraft. Investeringar i företag som sysslar med att skapa dricksvatten är även dem både lukrativa och hållbara. Visste du att endast tre procent av vattnet på jorden är dricksvatten? Resterande är saltvatten, som inte går att dricka.

Det betyder att det är en kamp mellan dricksvattnet och hur det ska renas på effektivast sätt för att så snabbt som möjligt kunna komma ut till konsumenten igen. I samband med den ökade folkmängden på jorden blir det även större efterfråga på vatten. Vilket gör att företagen som arbetar med att rena vatten får mer att göra, och tjänar på så sätt mer pengar. Investerar du i ett sådant företag kommer även du att kunna ta del av deras ökade vinst.

 

Vilken typ av vatteninvestering är bäst?

Oavsett om du väljer att investera i vattenkraft eller dricksvatten så kommer det med största sannolikhet vara en god investering. El och vatten är någonting som vi människor alltid kommer att behöva, och behovet bara ökar och ökar. Det gör att du aldrig behöver oroa dig för en eventuell konkurs eller avveckling. Detta är säkra kort som dessutom är hållbara och jobbar för en bättre planet.

Den enda vatteninvesteringen man bör akta sig för om man vill investera hållbart är de företagen som arbetar med flaskvatten. Plast är ett stort problem i dagens samhälle och flaskvatten är en produkt som inte är hållbar på något sätt och vis.

Investera i vindkraft

vindkraft

Vindkraft är så kallad grön energi. Precis som energin från solceller så kommer den från naturens kraft, men med hjälp av lite maskiner. Det betyder att det är bra för miljön, eller iallafall betydligt bättre än annan el.

 

Hur fungerar vindkraft?

Vindkraft utvinns med hjälp av stora propellrar som sitter på stora pelare. Vindkraftverk är cirka 100 meter höga. Anledningen till att de är så höga är för att det är mer vind på högre höjder då vinden annars kan minskas av träd, byggnader och berg. Denna konstruktion med en pelare, eller ett torn, propellern och det mekaniska inuti kallas för ett vindkraftverk.

När det blåser, även om det bara är lite rörelse i luften, så snurrar propellern. Bladen på propellern är utformade så att de ska fånga upp så mycket vind som möjligt, även den minsta brisen. När propellern snurrar så snurrar även turbinen som är placerad på insidan. Denna turbinen är kopplad till en generator som gör så att denna mekaniska energi, som uppstår när propellern snurrar, förvandlas till elektrisk energi. Det är denna elektriska energi som vi får i våra eluttag hemma och kan använda för att bland annat ladda telefonen eller sätta på TVn.

 

Vart finns det vindkraft i Sverige?

Det finns cirka 4 000 vindkraftverk i Sverige. Vindkraftverk passar inte på alla geografiska platser. Men däremot kan alla hushåll i Sverige få el via vindkraft genom elnätet. Flest vindkraftverk finns i Västra Götaland, Skåne och Västerbotten. De lämpar sig bra där då det finns många öppna ytor och landskapet är platt och vid havet vilket ger mer vind.

 

Vindkraft är en hållbar investering

Hållbara investeringar är investeringar som tar hänsyn till konsumenten, befolkningen, miljön och andra saker. Vindkraft passar in på denna kategorin eftersom att det är grön och fossilfri el. Det i sin tur är en bra sak för planeten och klimatet. Investeringen blir då hållbar.

Dock är det viktigt att kolla upp företaget i sin helhet. Det finns många elbolag som har både ren och smutsig el. En sån investering blir då inte lika hållbar eftersom att företaget inte anses som hållbart, trots att de har en hållbar produkt. I detta fall tar den smutsiga delen av verksamheten över. Vi har i en tidigare artikel skrivit om hållbara investeringar och vad en hållbar investering är.

Vindkraft är dessutom säkrare än till exempel kärnkraft. En härdsmälta i ett kärnkraftverk kan få ödesdigra konsekvenser. Jämför man det med ett rotorblad som faller ned från ett vindkraftverk så är vindkraft betydligt säkrare, speciellt med tanke på att det inte för placeras närmare än 600 meter från ett hus.

 

vindkraftverk

 

Investera i vindkraft

Det finns olika sätt för hur man investerar i vindkraft. Man kan investera i ett företag som tillverkar vindkraftverk, köpa vindkraftsandelar eller investera i ett företag som säljer el från vindkraft eller så kan man faktiskt köpa sig ett eget vindkraftverk för att få el hemma. Detta är dock en ganska bökig och dyr historia eftersom att vindkraftverk är otroligt stora. Har du sett ett vindkraftverk på nära håll har du säkert förbryllats över den kolossala byggnaden. Ett annat problem är att vindkraftverk måste ligga minst 600 meter från närmaste bostadshus. Det betyder att du måste äga mark någon annanstans, och kan alltså inte placera vindkraftverket på din tomt om du inte har extremt långt till närmsta granne. De andra alternativen är därför bättre.

 

Köpa vindkraftsandelar

Att köpa vindkraftsandelar är ett mycket hållbart investeringsalternativ. Det går även att hitta bra rabatter där du får rabatt på din el om du investerar en viss summa. Detta gör att detta blir en extra lönsam investering eftersom att du inte bara har chans att tjäna pengar, utan också får en billigare elförbrukning.

 

Investera i elbolag som erbjuder vindkraft

Att investera i ett eller flera elbolag som har vindkraft är även det ett bra alternativ. Mest troligt har de även annan grön el som solenergi, vilket gör att du samtidigt investerar i det, vilket också är en hållbar investering. Se upp bara för bolag som även har så kallad smutsig el, som vi nämner högre upp i detta inlägg.

 

Ökat intresse och ständig utbyggnation

Vindkraft har fått ett ökat intresse i Sverige och världen över. Det talas om att det eventuellt kan bli elbrist i världen när fler och fler länder går mot en modernisering av samhället. Men en elbrist går att undvika med hjälp av energi från naturen, som vindkraft. Detta gör att vindkraft är en mycket bra investering även för plånboken eftersom att det är på uppgång, och inte bara ur ett hållbart perspektiv. Detta gör att det är en bra och etisk kapitalförvaltning.

 

Investera i solceller

solceller

En investering i solceller kan man göra på olika sätt. Bland annat för sin egen räkning med egna solceller hemma eller genom att investera pengarna i ett företag som sysslar med solenergi.

 

Investera i solceller hemma

En investering är något där förhoppningen är att det kommer vara en bra affär som du tjänar något på. Solceller är dyrt att installera, men det är en god investering. Det är en dyr startkostnad, men efter det kommer du att få gratis elektricitet. Efter X antal år kommer du att gå plus minus noll på affären. Solcellerna har då betalat av sig själva genom att du inte har behövt betala någon kostnad för elen. Allt därefter ses som en vinst. Att investera i solceller hemma är därför en bra investering.

Som sagt var är det relativt dyrt att komma igång och införskaffa solceller. Men ponera på att du har en månadsförbrukning på 1 000 kronor för el. När solcellerna efter några år har betalat av sig själva kan man säga att du sparar eller rentav tjänar 1 000 kronor i månaden. Det är en mycket hållbar investering.

 

Går det bra att ha solceller i Sverige?

Många är skeptiskt inställda till solceller i Sverige eftersom att vi inte har särskilt mycket sol. Speciellt inte under vinterhalvåret, och det är vanligtvis då man använder mer el i form av lampor och värme. Men svaret är definitivt ja. Det går alldeles utmärkt att ha all sin elförsörjning från solceller även i Sverige. Så länge man har tillräckligt med paneler och ett batteri med bra kapacitet är det inga problem att lagra energi från de längre och soliga dagarna för att kunna använda en regnig dag. Dock är dessa batterier väldigt dyra. Ett bättre alternativ är att sälja överskottsenergi, och köpa el från ett elbolag när det är vinter eller dåligt väder.

Solen når dessutom fram till panelerna även om det är molnigt. Så länge det är inte väldigt mörka moln så kommer solens strålar att nå fram till panelerna, trots att det inte är soligt. Det går dessutom bra att komplettera med el från ett elbolag om man vill. Man måste inte ha antingen eller utan kan ha båda delar.

 

Fördelar med solceller

Förutom den ekonomiska aspekten med solceller, och dess faktum att den genererar gratis el, så finns det andra positiva egenskaper. Den största fördelen är dess låga klimatpåverkan. Det enda som påverkar klimatet är tillverkningen av solcellerna. Och frakten för att dessa ska hamna hemma hos dig. Men sedan tar det stopp. Efter det har elen från solcellerna minimal klimatpåverkan jämfört med annan el. Du kan även sälja elen om du får ett elöverskott och det finns stöd att ansöka om för att minska uppstartskostnaden.

Solceller är dessutom perfekt för platser där det inte finns el. Man kanske har en liten sommarstuga ute i skogen som ligger utanför elnätet. Då är det perfekt med solceller för att få elektricitet till stugan. Sedan finns det mindre solcellspaneler som laddare för mobilen, batteriladdare och lampor. Dessa är för visso ingen större investering men de är perfekta att ha med sig när man campar eller är ute en heldag.

 

Slipp tänka på elförbrukningen

En annan fördel är bekvämligheten som gratis och grön el ger. Många tänker på sin elförbrukning hemma. Både av ekonomiska skäl, men också i ett försök att vara miljövänliga. Detta är såklart bra, men kan slippas helt om man istället har solceller på taket. Då behöver du aldrig tänka på att stänga av strömbrytaren helt, att släcka den där mysiga lampan eller att hänga tvätten istället för att torktumla den. Ett liv där man kan använda el som man vill i sitt hem ger en annan frihet.

 

Så investerar du i solkraft till din villa

För att genomföra en investering i solceller rekommenderar vi att du först och främst gör din research. Detta kan göras på någon av flera informationsportaler online, t.ex. Energimyndigheten eller Naturskyddsföreningen. Därefter kontaktar du företag som är verksamma i ditt område och kan genomföra installationer på din ort.

 

Solkraft är miljövänligt

Det råder inget tvivel om att solkraft är miljövänligt, det har en förhållandevis kort energiåterbetalningstid. Se däremot till att välja ett solcellsföretag som jobbar med CE märkta solpaneler. Detta säkerställer en viss lägstanivå för säkerhet, miljö och hälsa och uppfyller såldes kraven för att säljas lagligt inom EU.

 

Investera i företag med solenergi

Förutom att investera i dina egna solceller kan du investera dina pengar i företag som levererar solenergi till sina kunder via solceller. Det finns många elföretag som erbjuder grön el som vindkraft och solkraft. Vattenfall är ett av dessa företag. De erbjuder sina kunder att köpa en paketlösning på solceller hos dem, och dessutom köper de in överskottsel till ett högre pris för att locka fler kunder. Du behöver själv inte ta del av paketet utan kan istället investera dina pengar i bolaget och se pengarna, förhoppningsvis, växa när andra personer skaffar solceller.

 

En hållbar investering

Pengar som är investerade i solceller är en hållbar investering. Vilket sätt du än investerar på är det en god gärning för miljön. Du kommer mest troligt tjäna pengar om du investerar i hållbara fonder eller aktier till ett elbolag. Men däremot är du garanterad att tjäna, eller i vart fall spara, pengar om du investerar i solcellspaneler hemma. Säljer du överskottsel så tjänar du pengar.

 

Etik och kapitalförvaltning

hållbar sömmerska

Hur man investerar sina pengar har större inverkan än vad man tror. Det är därför viktigt att inte glömma bort att göra hållbara investeringar när du ska investera dina pengar.

 

Låt inte pengarna vinna över din etik och moral

Det finns många företag som går bra och vars aktier ger hög avkastning, men som inte arbetar på ett hållbart sätt. Det kan rentav vara företag där kläderna sys av barnarbetare eller där arbetarna tvingas att arbeta långa arbetspass under hemska förhållanden. Det är tyvärr inte helt ovanligt att det ser ut såhär bland vissa företag, framförallt de som som köper sina tjänster från utlandet.

Detta är inte företag som vi bör investera i. Här har du stor chans att titta på företagets förhållning mot människor och inverkan på jorden, istället för att enbart titta på avkastningen. Låt inte pengar gå före människors värde.

LÄS MER: Hur man undviker en skuldfälla

 

Hållbara investeringar med hög avkastning

Att man inte skulle kunna tjäna lika mycket pengar på hållbara aktier är en myt. Många tänker att de sätten där man kan tjäna mest pengar är på marknader som sysslar med till exempel spel och tobak. Att dessa företag går bra är i de flesta fallen sant, men det finns hållbara företag som går minst lika bra om inte bättre. Hållbara investeringar är därför ett mycket bättre alternativ för alla inblandade.

 

Rent samvete och hög avkastning

Även om avkastningen kan vara hög på smutsiga företag känns det inte helt och hållet bra att investera i ett sådant företag. Att istället förvalta sitt kapital genom företag som är hållbara kommer inte bara ge dig hög avkastning utan även ett rent samvete.

 

Hållbara företag går bättre och bättre

Fler människor och företag runt om i världen börjar uppmärksamma vikten av att ha hållbara företag och samhällen. Hållbara företag, miljön och människors värden är någonting som är viktigt i dagens samhälle. Detta innebär att det mest troligt är dessa företag som kommer att gå bra även i framtiden. Ohållbara företag kommer med stor sannolikhet att sållas bort, eller behöva lägga om sin strategi för att agera hållbart.

 

Var med i förändringen för en bättre värld

Genom en hållbar investering kan du vara med och förändra världen. När företag märker att personer inte vill använda deras tjänster eller investerar i dem kommer de att försöka ändra sig till att bli bättre och mer hållbara. Eftersom att hållbarhet är en stor efterfrågan från konsumenter blir företag allt mer hållbara.

Detta borde även gälla investeringar som fonder. Men tyvärr är det en stor intressekonflikt för många när det kommer till frågan om pengar och hög avkastning eller hållbarhet. Det viktigaste att veta här är att många hållbara företag har lika hög eller till och med högre vinster och avkastning. Detta gör att det inte behöver bli en konflikt mellan din etik och moral och kapitalförvaltningen. Det är viktigt att våga ta ståndpunkt och i och med det sköta din kapitalförvaltning på ett etiskt, rent och hållbart sätt.

Hur man arbetar för hållbar marknadsföring

hållbar marknadsföring

Vad är hållbar marknadsföring?

Hållbar marknadsföring kallas även för grön marknadsföring. Det innebär att företaget som gör marknadsföringen arbetar grönt och hållbart i olika aspekter som bra prissättning, miljömedvetenhet och mångfald. Många kallar även hållbar marknadsföring för ärlig marknadsföring. Hållbar marknadsföring är inte påhittade saker där det gömmer sig något annat under ytan.

 

Exempel på vad som inte är hållbar marknadsföring:

  • Företag som till exempel marknadsför solceller men själva inte har grön el på kontoret.
  • Företag som får det att verka som att produkterna är från Sverige, med hjälp av svenska flaggan eller annat, men produkterna kommer i själva verket från Kina.
  • Klädföretag som använder sig av barnarbete. Vilket var en kris för HM.
  • Företaget som inte anställer vissa personer på grund av kön, läggning eller andra faktorer men låtsas representera mångfald.

 

 

Hållbar marknadsföring och dess olika aspekter

Hållbar marknadsföring har olika aspekter till sig. Men i grund och botten handlar det om att företaget gör något bra och har sanningsenlig marknadsföring. Att företaget är hållbart uppbyggt betyder ungefär att människor fortfarande skulle fortsätta handla eller använda företagets tjänster även om de visste om allt som försiggick bakom stängda dörrar.

Det kan handla om att företaget anställer personer från alla samhällsgrupper, donerar pengar till välgörenhet, arbetar mot överkonsumtion, gör hållbara investeringar eller anpassar sin tillverkningsprocess för att gynna miljön.

 

Tjänar man mindre med hållbar marknadsföring?

Det generella svaret för denna fråga blir nej. Många företagare kan tycka att det är lite läskigt med hållbar marknadsföring då de känner att de egentligen behöver gå på hårdare och vara mer säljande med sin marknadsföring. Hållbar marknadsföring handlar mycket om att skapa hållbara och långsiktiga kundrelationer.

 

Ej hållbar marknadsföring vs. Hållbar marknadsföring

Låt säga att ditt företag säljer mobilskal till ett lite dyrare pris än ett vanligt skal från Kina. Ni marknadsför dessa och har en underton som tyder på att dessa skal är tillverkade, eller kommer från, Sverige. En kund köper ett skal i tron om att det är extra gynnsamt för Sveriges ekonomi samt att det är miljömässigt bra då skalet inte är importerat. När skalet kommer fram ser sedan kunden att det står Made in China. Kunden kommer att känna sig lurad och kommer med stor säkerhet inte köpa ett skal från samma företag igen. Kanske kommer även kunden att sprida detta till folk i sin närhet och skriva en dålig recension.

Ett företag som istället arbetar med hållbar marknadsföring hade i detta fall inte låtsas som att skalet var tillverkat någon annanstans. Kunden i exemplet ovan hade kanske därför inte köpt skalet, och det är detta många är rädda för. Men en annan kund som köper skalet kommer istället känna sig nöjd när skalet kommer fram och allt är vad det utlovades för att vara. När det är dags för ett till skal kommer kunden med stor sannolikhet beställa från samma företag och kanske kommer personen även rekommendera detta skal och företag till vänner och familj.