Investera i solceller

En investering i solceller kan man göra på olika sätt. Bland annat för sin egen räkning med egna solceller hemma eller genom att investera pengarna i ett företag som sysslar med solenergi.

 

Investera i solceller hemma

En investering är något där förhoppningen är att det kommer vara en bra affär som du tjänar något på. Solceller är dyrt att installera, men det är en god investering. Det är en dyr startkostnad, men efter det kommer du att få gratis elektricitet. Efter X antal år kommer du att gå plus minus noll på affären. Solcellerna har då betalat av sig själva genom att du inte har behövt betala någon kostnad för elen. Allt därefter ses som en vinst. Att investera i solceller hemma är därför en bra investering.

Som sagt var är det relativt dyrt att komma igång och införskaffa solceller. Men ponera på att du har en månadsförbrukning på 1 000 kronor för el. När solcellerna efter några år har betalat av sig själva kan man säga att du sparar eller rentav tjänar 1 000 kronor i månaden. Det är en mycket hållbar investering.

 

Går det att ha solceller i Sverige?

Många är skeptiskt inställda till solceller i Sverige eftersom att vi inte har särskilt mycket sol. Speciellt inte under vinterhalvåret, och det är vanligtvis då man använder mer el i form av lampor och värme. Men svaret är definitivt ja. Det går alldeles utmärkt att ha all sin elförsörjning från solceller även i Sverige. Så länge man har tillräckligt med paneler och ett batteri med bra kapacitet är det inga problem att lagra energi från de längre och soliga dagarna för att kunna använda en regnig dag. Dock är dessa batterier väldigt dyra. Ett bättre alternativ är att sälja överskottsenergi, och köpa el från ett elbolag när det är vinter eller dåligt väder.

Solen når dessutom fram till panelerna även om det är molnigt. Så länge det är inte väldigt mörka moln så kommer solens strålar att nå fram till panelerna, trots att det inte är soligt. Det går dessutom bra att komplettera med el från ett elbolag om man vill. Man måste inte ha antingen eller utan kan ha båda delar.

 

Fördelar med solceller

Förutom den ekonomiska aspekten med solceller, och dess faktum att den genererar gratis el, så finns det andra positiva egenskaper. Den största fördelen är dess låga klimatpåverkan. Det enda som påverkar klimatet är tillverkningen av solcellerna. Och frakten för att dessa ska hamna hemma hos dig. Men sedan tar det stopp. Efter det har elen från solcellerna minimal klimatpåverkan jämfört med annan el. Du kan även sälja elen om du får ett elöverskott och det finns stöd att ansöka om för att minska uppstartningskostnaden.

Solceller är dessutom perfekt för platser där det inte finns el. Man kanske har en liten sommarstuga ute i skogen som ligger utanför elnätet. Då är det perfekt med solceller för att få elektricitet till stugan. Sedan finns det mindre solcellspaneler som laddare för mobilen, batteriladdare och lampor. Dessa är för visso ingen större investering men de är perfekta att ha med sig när man campar eller är ute en heldag.

 

Slipp tänka på elförbrukningen

En annan fördel är bekvämligheten som gratis och grön el ger. Många tänker på sin elförbrukning hemma. Både av ekonomiska skäl, men också i ett försök att vara miljövänliga. Detta är såklart bra, men kan slippas helt om man istället har solceller på taket. Då behöver du aldrig tänka på att stänga av strömbrytaren helt, att släcka den där mysiga lampan eller att hänga tvätten istället för att torktumla den. Ett liv där man kan använda el som man vill i sitt hem ger en annan frihet.

 

Investera i företag med solenergi

Förutom att investera i dina egna solceller kan du investera dina pengar i företag som levererar solenergi till sina kunder via solceller. Det finns många elföretag som erbjuder grön el som vindkraft och solkraft. Vattenfall är ett av dessa företag. De erbjuder sina kunder att köpa en paketlösning på solceller hos dem, och dessutom köper de in överskottsel till ett högre pris för att locka fler kunder. Du behöver själv inte ta del av paketet utan kan istället investera dina pengar i bolaget och se pengarna, förhoppningsvis, växa när andra personer skaffar solceller.

 

En hållbar investering

Pengar som är investerade i solceller är en hållbar investering. Vilket sätt du än investerar på är det en god gärning för miljön. Du kommer mest troligt tjäna pengar om du investerar i hållbara fonder eller aktier till ett elbolag. Men däremot är du garanterad att tjäna, eller i vart fall spara, pengar om du investerar i solcellspaneler hemma. Säljer du överskottsel så tjänar du pengar.

 

Lämna en kommentar