Investera i vindkraft

Vindkraft är så kallad grön energi. Precis som energin från solceller så kommer den från naturens kraft, men med hjälp av lite maskiner. Det betyder att det är bra för miljön, eller iallafall betydligt bättre än annan el.

 

Hur fungerar vindkraft?

Vindkraft utvinns med hjälp av stora propellrar som sitter på stora pelare. Vindkraftverk är cirka 100 meter höga. Anledningen till att de är så höga är för att det är mer vind på högre höjder då vinden annars kan minskas av träd, byggnader och berg. Denna konstruktion med en pelare, eller ett torn, propellern och det mekaniska inuti kallas för ett vindkraftverk.

När det blåser, även om det bara är lite rörelse i luften, så snurrar propellern. Bladen på propellern är utformade så att de ska fånga upp så mycket vind som möjligt, även den minsta brisen. När propellern snurrar så snurrar även turbinen som är placerad på insidan. Denna turbinen är kopplad till en generator som gör så att denna mekaniska energi, som uppstår när propellern snurrar, förvandlas till elektrisk energi. Det är denna elektriska energi som vi får i våra eluttag hemma och kan använda för att bland annat ladda telefonen eller sätta på TVn.

 

Vart finns det vindkraft i Sverige?

Det finns cirka 4 000 vindkraftverk i Sverige. Vindkraftverk passar inte på alla geografiska platser. Men däremot kan alla hushåll i Sverige få el via vindkraft genom elnätet. Flest vindkraftverk finns i Västra Götaland, Skåne och Västerbotten. De lämpar sig bra där då det finns många öppna ytor och landskapet är platt och vid havet vilket ger mer vind.

 

Vindkraft är en hållbar investering

Hållbara investeringar är investeringar som tar hänsyn till konsumenten, befolkningen, miljön och andra saker. Vindkraft passar in på denna kategorin eftersom att det är grön och fossilfri el. Det i sin tur är en bra sak för planeten och klimatet. Investeringen blir då hållbar.

Dock är det viktigt att kolla upp företaget i sin helhet. Det finns många elbolag som har både ren och smutsig el. En sån investering blir då inte lika hållbar eftersom att företaget inte anses som hållbart, trots att de har en hållbar produkt. I detta fall tar den smutsiga delen av verksamheten över. Vi har i en tidigare artikel skrivit om hållbara investeringar och vad en hållbar investering är.

Vindkraft är dessutom säkrare än till exempel kärnkraft. En härdsmälta i ett kärnkraftverk kan få ödesdigra konsekvenser. Jämför man det med ett rotorblad som faller ned från ett vindkraftverk så är vindkraft betydligt säkrare, speciellt med tanke på att det inte för placeras närmare än 600 meter från ett hus.

 

 

Investera i vindkraft

Det finns olika sätt för hur man investerar i vindkraft. Man kan investera i ett företag som tillverkar vindkraftverk, köpa vindkraftsandelar eller investera i ett företag som säljer el från vindkraft eller så kan man faktiskt köpa sig ett eget vindkraftverk för att få el hemma. Detta är dock en ganska bökig och dyr historia eftersom att vindkraftverk är otroligt stora. Har du sett ett vindkraftverk på nära håll har du säkert förbryllats över den kolossala byggnaden. Ett annat problem är att vindkraftverk måste ligga minst 600 meter från närmaste bostadshus. Det betyder att du måste äga mark någon annanstans, och kan alltså inte placera vindkraftverket på din tomt om du inte har extremt långt till närmsta granne. De andra alternativen är därför bättre.

 

Köpa vindkraftsandelar

Att köpa vindkraftsandelar är ett mycket hållbart investeringsalternativ. Det går även att hitta bra rabatter där du får rabatt på din el om du investerar en viss summa. Detta gör att detta blir en extra lönsam investering eftersom att du inte bara har chans att tjäna pengar, utan också får en billigare elförbrukning.

 

Investera i elbolag som erbjuder vindkraft

Att investera i ett eller flera elbolag som har vindkraft är även det ett bra alternativ. Mest troligt har de även annan grön el som solenergi, vilket gör att du samtidigt investerar i det, vilket också är en hållbar investering. Se upp bara för bolag som även har så kallad smutsig el, som vi nämner högre upp i detta inlägg.

 

Ökat intresse och ständig utbyggnation

Vindkraft har fått ett ökat intresse i Sverige och världen över. Det talas om att det eventuellt kan bli elbrist i världen när fler och fler länder går mot en modernisering av samhället. Men en elbrist går att undvika med hjälp av energi från naturen, som vindkraft. Detta gör att vindkraft är en mycket bra investering även för plånboken eftersom att det är på uppgång, och inte bara ur ett hållbart perspektiv. Detta gör att det är en bra och etisk kapitalförvaltning.

 

Lämna en kommentar